Simppeli AM-modulaattori

 


Käyttötarkoitus

Tämän yksinkertaisen laitteen avulla voidaan kuunnella mitä tahansa siihen syötettyä audiosignaalia keskiaalloilla taajuudella 1 MHz. Taajuus ei satu 9 kHz:n rasteriin (999 kHz, 1008 kHz jne.), mutta sitä ole tarkoituskaan käyttää uudempien digitaalisella viritysnäytöllä varustettujen laitteiden kanssa. Sen sijaan vanhat radiot, joista puuttuu ULA-alue, saadaan tämän avulla käyttökelpoisiksi.


Rakenne

Lähetin on rakennettu halvan kideoskillaattorimodulin ympärille. Rakentamisajankohtana sattui olemaan käsillä 1 MHz:n taajuinen sellainen, joten siksi tällainen taajuusvalinta. Mikä tahansa muukin taajuus on siis kelvollinen, kunhan se löytyy radion asteikolta.
Koska oskillaattorimodulin käyttöjännite on 5 volttia, on stabilointikytkennän sarjavastuksen osana käytetty lediä, joka samalla toimii merkkivalona. Näin vältytään tarpeettomilta tehohäviöiltä ja 9 voltin neppariparisto kestää kauemmin. Modulointi tapahtuu pienen, aikoinaan taskuradioissa käytetyn, muuntajan avulla. Matalaohmiselle puolelle syötetään kahdella 10 ohmin vastuksella summattu kaiutintasoinen audiosignaali äänilähteen L- ja R-kanavista. Toki monosyöttökin kelpaa.
Oskillaattorin lähdöstä on kytketty kondensaattori ferriittisauvalle käämitylle kelalle, tämä muodostaa sarjapiirin. Sen tulee olla resonanssissa käytetyllä taajuudella. Sopiva oskillaattorimoduli löytyy esim. täältä: https://www.reichelt.com/fi/en/quartz-oscillator-1-0-mhz-oszi-1-000000-p13673.html?&trstct=pol_0&nbc=1
Hinta on 1 euron luokkaa, päälle tulee tietysti toimituskuluja.


Toiminta

Tässä lähettimessä ei ole galvaanista antennikytkentää, vaan toiminta perustuu ferriittisauvan ympärille syntyvään kenttään. Mikäli radiossa on vastaava ferriittiantenni, se toimii ilman mitään liitäntöjä jopa muutaman metrin päässä lähettimestä. Paras kuuluvuus saadaan suuntaamalla ferriittisauvat samansuuntaisiksi.
Radiot, joissa on liitäntä vain ulkopuoliselle antennille, toimivat hyvin kun antenniksi kytketään n. metrinen langanpätkä ja laitetaan lähetin esim. radion päälle.
Koska tässä AM-moduloidaan suoraan kideoskillaattoria, ei modulaatio saa ylittää 30-40 %. Tätä suurempi taso aiheuttaa säröä kuunteluun.

 

AM-Tx
 
 

 

Etusivulle